IN DE KIJKER: DEMICLOWNS IN HET WZC JACKY MAES
Ergotherapeuten Annelies en Kimberly volgden beiden een workshop van de Demiclowns Vzw. Vol enthousiasme gingen zij hiermee aan de slag in het WZC Jacky Maes.
Demiclowns in het WZC Jacky Maes
 
 
 

 Ergotherapeuten Annelies en Kimberly volgden beiden een workshop van de Demiclowns Vzw. Vol enthousiasme gingen zij hiermee aan de slag in het WZC Jacky Maes. Ze kropen in de huid van demiclowns Wizzie Lizzie en Woppie.

 Waar de nadruk bij een gewone clown op humor ligt, gaat het bij demiclowns vooral over het leggen van contact met de bewoners. De demiclown neemt een belevingsgerichte houding aan, vertrekkende vanuit het perspectief van de bewoner. Hierdoor kan men in contact komen met bewoners die anders eerder moeilijk bereikbaar zijn.

 De demiclowns bieden zintuiglijk positieve prikkels aan waarbij men effecten bekomt van verlaging van stress, een gevoel van welbevinden en geborgenheid. Er wordt bij voorkeur gewerkt met één clown in de mannelijke en één clown in de vrouwelijke rol om zo dicht mogelijk bij de voorkeur en gevoelswereld van de bewoner te blijven. Emoties van bewoners kunnen worden gespiegeld, waar mogelijk brengt men de bewoner in een zorgende rol (helpende hand in het gebeuren) wat het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen bewerkstelligt. Er wordt ook gebruik gemaakt van materialen zoals de krant, verkleed-items, enz.

 De ontroerende en positieve reacties van bewoners hebben duidelijk gemaakt dat dit alvast een project is om verder te zetten hier in huis.

 

CONTACT

OCMW BREDENE

INTRANET